Beçin kalesinde yeni keşif!
UNESCO Dünya Miras Geçici listesine giren Beçin kalesi diğer adıyla Beçin Antik Kentinde yeni keşif yapıldı. Beçin kalesi nerede, Beçin Kalesi özellikleri gibi merak edilen konularda haberimizde....
Birçok uygarlığa ev sahipliği yapan ve 2012'de UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesine alınan Beçin Kalesi diğer adıyla Beçin Antik Kenti'ndeki kazı çalışmalarında yeni keşif yapıldı.
Beçin Kalesi nerede?
Beçin Kalesi (Beçin Antik Kenti), Muğla’nın Milas İlçesi’nin 5 kilometre kadar güneyinde yer alan Beçin Beldesi sınırları içerisinde yer alıyor.
Beçin antik kentinde Menteşeoğullarına ait sarnıç bulundu
Beçin bölgesinde Prof. Dr. Kadir Pektaş başkanlığında süren arkeolojik kazı ve restorasyon çalışmalarında Menteşeoğulları Beyliği dönemine ait sarnıç bulundu. Beçin kalesi iç kısmı ve çevresinde kazılar yaptıklarını belirten Pektaş, "Kalenin iç kısmında Türk döneminden (Menteşeoğulları Beyliği) büyük bir sarnıç ortaya çıkarıldı. Beşik tonozlu uzun dikdörtgen planlı ve oldukça da derin diyebileceğimiz bir sarnıç. İç kalenin dış bölümünde ise Helenistik duvarların bulunduğu yerde bir kazı çalışması başlattık. Buradaki kazılar sırasında Helenistik dönemden çok düzgün planlı bir burç ile karşılaştık. Milattan önce 6 yüzyıla kadar tarihlenen yapı, mimarisi ve buluntularıyla Milas ve çevresinin tarihi için önemli ipuçları verdi." diye konuştu. Burçların bitişiğinde Orta Çağ`dan bir kireç ocağının gün yüzüne çıktığını anlatan Pektaş, bunların arkeolojik açıdan oldukça değerli olduğunu ifade etti.
Beçin Kalesi özellikleri
Beçin kalesi (Beçin Antik Kenti) başta geometrik, Arkaik, Klasik dönemler olmak üzere Roma, Bizans, Menteşeoğulları ve Osmanlı dönemlerinde kullanım görmüş bir yerleşim alanı. Birçok uygarlığa ev sahipliği yapmış olan Beçin, 2012 yılında UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesinde yerini aldı. Eski metinlerde Barçın ya da Berçin olarak geçen kentin Türkler tarafından fetih tarihi kesin olarak bilinmiyor. Beçin 1424 tarihinde kesin olarak Osmanlı hakimiyetine girmiş ve ardından çok hızlı bir şekilde gerilemiş. XVII. yüzyıl başında, Celali isyanları esnasında kent sakinleri tamamıyla İç Kale’ye çekilmiş; 1950’li yıllarda kale içinde oturan son aileler de Beçin’i terk etmiş. Beçin şehri, kale ve bunun güneyindeki bir surun çevrelediği asıl yerleşim kısmından oluşuyor. Güneyde- medresenin tam karşısında Orhan Beyin yaptırmış olduğu caminin kalıntıları; güneydoğuda Kızıl Han ve batıda kalan bir haziredeki iki türbe mevcut. Tepenin güneybatısında Kara Paşa Hanı; az ilerisinde dik bir yamaca yaslanmış olan küçük bir hamam ve tepenin en üst noktasına doğru gidildiğinde “Emir Avlusu” olarak adlandırılan yapı var. Bu alanda “Orman Tekkesi” denilen bir yapının daha kalıntısı var. Yine bu civarda 19. yüzyılda Rumlar tarafından inşa edilen ve” Yeni Kilise” olarak adlandırılan bazilikal bir yapı bulunuyor. Beçin’in doğusunda Kepez tepesinde, Yelli Camii, medrese ve hamamı var.