Beylerbeyi Sarayı giriş ücreti zamlandı
Osmanlı döneminin en ünlü saraylarından olan Beylerbeyi Sarayı giriş ücreti Eylül 2024 itibariyle zamlandı. Beylerbeyi Sarayı giriş ücreti 2024, Beylerbeyi Sarayı nerede, Beylerbeyi Sarayı ne zaman yapıldı? gibi merak edilen soruların cevapları haberimizde...
İstanbul'un en ünlü tarihi saraylarından olan Beylerbeyi Sarayı, Osmanlı İparatorluğu döneminde kullanılan en önemli yapılar arasında yer alıyor. Konumu ve mimarisiyle dikkat çeken Beylerbeyi Sarayı ziyaretçi sayısı her geçen yıl artıyor. Beylerbeyi Sarayı'nı 2023'te 513 bin kişi, 2024'ün ilk 6 ayında 280 bin kişi ziyaret etti.
Beylerbeyi sarayı nerede?
Beylerbeyi Sarayı, İstanbul'un Üsküdar ilçesinde bulunan yazlık bir Osmanlı sarayıydı. Anadolu yakasının en çok ziyaret edilen sarayı olan Beylerbeyi Sarayı adresi şöyle: Beylerbeyi Mah. Abdullah Ağa Cad. No:12, Beylerbeyi/Üsküdar
Beylerbeyi sarayı ne zaman yapıldı?
Beylerbeyi Sarayı, 1861-1865 yılları arasında Sultan Abdülaziz'in emriyle inşa edildi. Mimarlarından Sarkis Balyan tarafından tasarlanan sarayın yapımında ahşap ve taş malzeme kullanıldı. Sarayın dikkat çeken özelliği ise Barok ve Rönesans tarzlarındaki etkileyici cephesi.
Beylerbeyi sarayı hakkında bilgi
Beylerbeyi ve çevresinin yerleşim alanı olarak kullanılması tarihte oldukça gerilere, Bizans dönemine kadar gidiyor. Farklı tarihsel dönemlerde inşa edilen yapıların ardından Sultan II. Mahmud (1808-1839) döneminde yaptırılan ahşap sarayın yanmasıyla Sultan Abdülaziz, 1861-1865 yılları arasında sarayı ve ek binaları yaptırdı. Mâbeyn ve Harem bölümlerinden oluşan saray ana binası ziyarete açık. Deniz Köşkleri ile üst set bahçelerle büyük havuzun etrafındaki Sarı Köşk, Mermer Köşk ve saltanat atlarını barındırmak amacıyla inşa edilmiş olan Ahır Köşk ise ziyarete kapalı. Beylerbeyi Sarayı yazlık bir saray. Özellikle yabancı devlet misafirlerinin ağırlanmasında kullanıldı. Avusturya-Macaristan İmparatoru Franz Joseph (1869), Fransız İmparatoriçesi Eugénie (1869), Karadağ Prensi Nikola (1874) ve Alman İmparatoru II. Wilhelm gibi çok sayıda konuk Beylerbeyi Sarayı'na ağırlandı. Sultan II. Abdülhamid de tahttan indirildikten sonra hayatının son altı yılını burada geçirdi ve 1918’de bu sarayda vefat etti. Bodrumla birlikte üç katlı olarak yapılmış olan sarayda 24 oda, 6 salon yer alıyor.
Beylerbeyi sarayı giriş ücreti Eylül'de ne kadar arttı?
Beylerbeyi Sarayı giriş ücreti 2024 Eylül ayı itibariyle zamlandı. Milli Saraylar İdaresi Beylerbeyi Sarayı giriş ücretlerine yüzde 10 ile yüzde 20 arasında zam yaptı. 2024 Eylül itibariyle Beylerbeyi Sarayı giriş ücreti yerli ziyaretçiler için 100 lira oldu. Yabancı ziyaretçiler için Beylerbeyi Sarayı giriş ücreti ise 400 lira oldu. Beylerbeyi sarayı indirimli bilet fiyatı 50 lira. Beylerbeyi Sarayı bahçe bilet fiyatı ise 20 TL.
Beylerbeyi Sarayı müze kart geçiyor mu?
Beylerbeyi Sarayı müzekart ile ücretsiz gezilebiliyor mu? sorusunun cevabı merak ediliyor. Yerli ziyaretçiler için Beylerbeyi Sarayı'nda müze kart geçerli. Müzekart'la 60 lira karşılığında Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Milli Saraylar Dairesine bağlı bir çok müze 1 yıl boyunca ücretsiz ziyaret edilebiliyor.
Beylerbeyi sarayı ziyaret saatleri!
Beylerbeyi Sarayı ziyaret saatleri ve günleri de merak ediliyor. Beylerbeyi Sarayı Pazartesi günü hariç haftanın 6 günü ziyarete açık. Beylerbeyi Sarayı gişe açılış saati 09.00. Beylerbeyi Sarayı gişe kapanış saati ise 17.30.
Beylerbeyi sarayı yol tarifi
Beylerbeyi Sarayı'na ulaşım oldukça kolay. Şehir merkezinden veya diğer bölgelerden farklı ulaşım seçenekleri mevcut. Eğer toplu taşıma araçlarını tercih etmek isterseniz İstanbul'daki otobüs hatlarından veya Marmaray tren hattının Üsküdar istasyonundan kalkan minibüs seferleri ile Beylerbeyi'ne kolaylıkla gidebilirsiniz. Ayrıca taksi ile de rahatlıkla saraya ulaşılabilmekte. Ancak trafiğin yoğ olduğu saatlerde taksi tercih etmek yerine toplu taşıma araçlarını kullanmak daha mantı olabilir.