Kız kulesi ziyaret saatleri uzatıldı

Her yıl binlerce yerli ve yabancı ziyaretçinin akınına uğran İstanbul Üsküdar'daki Kız Kulesi ziyaret saatleri 15 Haziran 2024'ten itibaren uzatıldı. İstanbul'daki Kız Kulesi ziyaret saatleri, Kız kulesi giriş kaç tl 2024, Kız kulesi ulaşım, Kız kulesi hikayesi gibi merak edilen bilgiler haberimizde...

Kültür ve Turizm Bakanlığına bağlı müze ve örenyerlerinin ziyaret saatleri, yaz sıcakları da dikkate alınarak 2024 yılı turizm sezonu kapsamında yeniden düzenlendi.  Yeni uygulamaya göre, gece müzeciliği kapsamında bazı müze ve örenyerleri ziyaretçilerini daha geç saatlere kadar ağırlayacak.

Kız kulesi ziyaret saatleri uzatıldı

Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın 15 Haziran'dan itibaren uygulamaya koyduğu düzenlemeyle birlikte Kız Kulesi ziyaret saatleri de değişti. Daha önce akşam 20.00'ye kadar açık olan Kız Kulesi ziyaret saatleri akşam 21.00'e uzatıldı. Kız Kulesi ziyaret etmek isteyenler sabah 09.00'dan akşam 21.00'e kadar müzeyi istedikleri saatte ziyaret edebilecek. Kültür ve Turizm Bakanlığı ziyaretçilerin yoğun ilgi gösterdiği müze ve örenyerlerinin ziyaret saatlerini uzatmakla kültürel ve tarihi mirasın daha geniş kitlelere ulaşmasını sağlamasını hedefliyor. Bu kapsamda, vatandaşlar ve turistler, Türkiye'nin zengin kültürel mirasını daha uzun saatler boyunca keşfetme fırsatına sahip olacak.

Kız Kulesi ulaşım?

Kız kulesini ziyaret etmek isteyenler en çok kuleye nasıl ulaşabileceğini merak ediyor. Kız Kulesi ulaşım Karaköy Ziraat Bankası önünde yer alan iskeleden yapılıyor. kız kulesi ulaşım için tekne seferleri Karaköy İskeleden her gün 09.30- 20.00 saatleri arasında gerçekleştiriliyor.

Kız kulesi giriş kaç tl 2024

Kız Kulesi giriş ücreti 2024 yılında güncellendi. Yerli ziyaretçiler Kız kulesi müze kart ile ücretsiz gezebiliyor. Ancak kız kulesine ulaşım için kişi başı 50 TL ödemek gerekiyor. 18 yaş altı çocukların yanında anne ve babaları olmadan Kız kulesini ziyaret etmeleri yasak. Kız kulesi yabancı ziyaretçiler için ise 27 euro. 

Kız kulesi hikayesi

Kız kulesinin tarihi M.Ö. 5. yüzyıla kadar gidiyor. M.Ö. 5. yüzyılda bugün kulenin bulunduğu adacıkta bir gümrük noktası oluşturulur. Karadeniz’den gelen gemileri denetlemek ve vergi almak amacıyla bir kule inşa ettirilir. İstanbul'un fethinden sonra Fatih Sultan Mehmet buraya yeni bir kale inşa ettirir. Kaleye bir nöbetçi birliği yerleştirir. Her akşam yatsıdan sonra ve seher vakti, kulede mehter nöbet çalmaya başlar. Bayramlarda ve padişahların tahta çıktıkları zaman sahil saraylarını ziyaretlerinde Kız Kulesi’nden top atışı yapılması gelenek haline gelir. Ahşap kulenin kuzey bölümüne Sultan III. Ahmed’in Sadrazamı, Nevşehirli Damat İbrahim Paşa tarafından Karadeniz ve Marmara’dan gelen gemilere geceleri yollarını göstermesi için fener konulur. Bu tarihten itibaren kule, artık bir kale değil bir deniz feneri olarak hizmet vermeye başlar. 1959 yılında kız kulesi bir müddet radar istasyonu olarak kullanılmıştır. Deniz taşımacılığı seyrüsefer emniyeti için kulede akşamları ışık yakılmış, sisli havalarda da sis düdüğü çalınmıştır. Ayrıca Harem ve Liman kılavuzluk istasyonlarının görüş mesâfesi kısa olduğu için, 1983 yılına kadar boğazdan geçen bütün gemileri 24 saat bildirme ve kontrol görevi, Denizcilik İşletmeleri’nin iki memuru tarafından yapılmıştır.

Kız kulesi ziyaret saatleri Kız kulesi giriş kaç tl 2024 kız kulesi hikayesi kız kulesi ulaşım