Sardes Antik Kenti'nde tarihi keşif!
Sardes Antik Kenti'nde önemli bir keşif yapıldı.
Tarihte ilk madeni parayı basan Lidya Krallığı'nın başkenti Sardes Antik Kenti'nde, Perslerin Lidya'yı işgalinin önünü açan Thymbra Muharebesi'nde savaşan iki askerin iskeleti ile savaş aletleri bulundu.
Sardes Antik Kentinde, savaşan askerlerin kalıntıları ortaya çıkarıldı
Sardes Antik Kenti'nde yaklaşık 120 yıl önce başlayan arkeolojik kazı çalışmaları ABD Wisconsin Üniversitesinden Prof. Dr. Nick Cahill'in başkanlığında sürdürülüyor. Antik şehirde anıtsal ölçülere sahip yaklaşık 2700 yıllık surun çevresinde yürütülen kazılarda milattan önce 546'da Lidya Kralı Kroisos ile ilk Pers devleti Ahameniş İmparatorluğu'ndan II. Kiros arasında geçen Thymbra Muharebesinin izleri toprak altından çıkartıldı.
Lidyalıların yenilenmesinin ardından başkent Sardes'in kuşatmayla düşürülmesi ve Lidya'nın Persler tarafından işgal edilmesinin önünü açan muharebeye ait kalıntılar arasında mızrak, ok ucu, kılıç, miğfer parçası gibi savaş aletleri ile iki askerin iskeleti bulunuyor. Askerlerin birinin iskeleti, avucunda sapan taşı olduğu değerlendirilen taş tutar halde bulundu.
Sardes Antik Kenti nerede?
Sardes Antik Kenti’nin kalıntıları Manisa’nın Salihli ilçesine bağlı Sart beldesinde yer alıyor. İzmir’e yaklaşık 82 km, Salihli merkeze ise 9 km mesafede yer alan Sardes Antik Kenti Lidya Krallığı’nın başkenti olarak biliniyor ve tarihte ilk paranın basıldığı yer olarak ün kazandı.
Sardes Antik Kenti tarihçesi!
Sardes Antik Kenti, Lidya Krallığı’nın başkenti olarak bilinir ve tarihte önemli bir yere sahiptir, Sardes, M.Ö. 1300’de kurulmuş ve M.Ö. 1200-546 yılları arasında Lidya Krallığı’na başkentlik yapmıştır. Lidya Krallığı, Mezopotamya dışındaki en büyük savunma duvarlarına sahipti. Sardes, tarihte paranın ilk basıldığı yer olarak bilinir. Lidyalılar, saf altın ve saf gümüş sikkeleri ilk kullanan medeniyetlerden biridir. Sardes, ünlü Kral Yolu’nun başlangıç noktasıdır. Bu yol, Pers İmparatorluğu döneminde ticaret ve iletişim için önemli bir güzergah olmuştur. Roma döneminde Asya eyaletinin başkenti olan Sardes, Bizans döneminde önemli bir piskoposluk merkezi olmuştur. M.S. 7. yüzyıla kadar önemli bir yerleşim merkezi olarak kalmıştır. 1075 yılında Selçuklular tarafından alınan Sardes, bu dönemde “Sart” olarak anılmaya başlanmıştır. Sardes Antik Kenti, tarih boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yapmış ve günümüzde de önemli bir arkeolojik alan olarak ziyaretçilerini ağırlamaktadır.