Çanakkale'nin tarihi ve doğal güzellikleriyle ünlü beldesi Assos, ziyaretçilerini antik dönemden günümüze uzanan büyüleyici bir yolculuğa çıkarıyor. Assos, antik çağlarda önemli bir yerleşim merkezi olarak bilinir ve günümüze kadar ulaşan kalıntılarıyla tarih tutkunlarını kendine çekiyor. Özellikle Assos Antik Kenti, Athena Tapınağı ve antik tiyatro gibi yapılar, geçmişin izlerini günümüze taşıyor. 

Assos antik kenti nerede?
Assos Antik Kenti, Türkiye'nin kuzeybatısında, Çanakkale iline bağlı Ayvacık ilçesinde bulunuyor. Ege Denizi'nin muhteşem manzarasına hakim bir konumda yer alan Assos, antik çağlardan beri önemli bir yerleşim merkezi oldu. Ayvacık ilçe merkezine yaklaşık olarak 17 kilometre uzaklıkta bulunan Assos Antik Kenti, tarih ve arkeoloji tutkunlarının ilgisini çeken önemli bir antik yerleşim.
Assos Antik Kenti hakkında bilgi
Assos antik çağlardan günümüze kadar ulaşan tarihi ve arkeolojik kalıntılarıyla dikkat çekiyor. Kent, antik Yunan döneminden itibaren yerleşim görmüş ve önemli bir ticaret merkezi oldu. MÖ. 6.yüzyılda kurulan Assos antik kenti, sönmüş bir volkanik tepe üzerinde yer aldığı için yapımında işlemesi zor ama son derece dayanıklı olan andezit taşı kullanılmıştı. Bu kentte yapılan lahitler antik dünyada çok meşhurdu ve bedenin hızlı bir şekilde toprak olmasını sağladığı için "insan yiyen lahit" olarak adlandırılırlardı. Anadolu'nun birçok yöresine Assos'tan lahit gönderilirdi. Assos aynı zamanda bir süre filozof Aristoteles'in bir süre yaşayarak bir felsefe okulu kurmuş olmasıyla da önemliydi. Kentin en yüksek noktasında bulunan Athena Tapınağı adını, Zeus'un kızı ve 12 Olympos tanrısından biri olan Athena'dan alır. Athena şehrin koruyucu tanrıçasıdır. Anadolu'da inşa edilen ilk ve tek Dor düzenindeki tapınak olan yapı, olağanüstü manzarasıyla da ilgi çeker. Assos Antik Kenti, tarih ve arkeoloji tutkunları için önemli bir ziyaret noktası. Antik kent her yıl binlerce yerli ve yabancı turisti ağırlar.