Kültür ve Turizm Bakanlığı müze ve örenyerlerini gezmek isteyenlerin yüksek sıcaklık sebebiyle zorluk yaşadıklarını dikkate alarak gece müzeciliğini hayata geçirmişti. Son yıllarda bazı müzelerde başlatılan
gece müzeciliği uygulaması Topkapı Sarayı'nda da 29 Haziran'dan itibaren hayata geçirilmişti.
Gece müzeciliği nedir?
Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy " 50 dereceyi bulan sıcaklıklarda kimse ören yeri gezmek istemiyor. Gece müzeciliği çalışması başlattık. Turizm merkezlerine yakın olan ören yerlerin tamamını gece müzeciliği kapsamına alıyoruz. Hem daha fazla turist almamızı sağlayacak hem sezonu uzatmak istiyoruz hem de sezon içinde turist hareketliliğini arttırmak istiyoruz. Birkaç yıl içinde bu projenin olumlu sonuçlarını göreceğiz. " demişti.
Gece müzeciliği ziyaretçi sayısını yüzde 47 artırdı
İstanbulTicaret Gazetesi'den Barış Cabacı'nın haberine göre dünyadaki birçok müze, gece müzeciliğiyle turist çekiyor. Gece müzeciliğiyle kişi başı turist harcaması yükselirken, ziyaretçi sayısı da yüzde 20 ila 30 arttı. Türkiye’de ise gece müzeciliğiyle Efes ve Pamukkale travertenlerinde ziyaretçi sayısının yüzde 47 arttığı belirtiliyor.

Dünyada gece müzeciliği hızla yayılıyor
Gece müzeciliği, dünya genelinde müzelerin gece saatlerinde açık kalmasını sağlayarak, ziyaretçi sayılarını artırmayı hedefleyen ve kültürel etkinlikleri daha geniş kitlelere ulaştıran bir trend olarak hızla yaygınlaşıyor. Uzmanlar, Night At Museum (Müzede Bir Gece) filmine konu olmuş, hatta kitaplara ilham kaynaklığı etmiş bu uygulamanın günümüzde oldukça ilgi gördüğünü belirtiyor. Ziyaretçiler müzelere gece gittiğinde sadece müzeyi gezmiyor, ayrıca çeşitli etkinliklere de katılabiliyor. Louvre Müzesi’nden Viyana’daki Uzun Müze Gecesi’ne kadar birçok büyük müze ve kültürel kurum, gece etkinlikleriyle kültürel zenginliklerini sergiliyor.Gece müzeciliği gelirleri gündüze göre çok daha fazla
Gece müzeciliğinde en çok ışıklandırma ve güvenliğe dikkat edilmesi gerekiyor. Bunun için Bakanlık, İstanbul’da restore edilen tarihi yapıları gece müzeciliğine uygun olarak hazırlıyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı ile ortak çalışmalar yürüten Green Enerji’nin araştırmasına göre, dünya genelinde bir turistin yaptığı günlük efektif harcama 12 dolar, gece müzeciliği ile bu rakam 120 dolara yükseliyor. Araştırmada, ayrıca Efes ve Pamukkale travertenlerinde gece müzeciliği sayesinde ziyaretçi sayısının yüzde 47 arttığı belirtiliyor. Ören yerlerindeki gece müzeciliğinde kullanılacak enerji de müzelerin yanına kurulan Güneş Enerji Sistemleri’nden elde ediliyor.