Sultan Abdülmecid döneminde 1849-1855 yılları arasında yaptırılan ve dinlenme, biniş ile av kasrı olarak kullanılan Ihlamur Kasrı asırlardır ihtişamını koruyor. Ihlamur Kasrı'nın ziyaretçi sayısı her yıl artıyor. Bu yıl Kurban bayramı tatilinde Ihlamur Kasrını 4 bin 256 kişi ziyaret etti.
Ihlamur Kasrı ziyaret saatleri 16 Eylül'den itibaren değişiyor
Milli Saraylar İdaresi, Ihlamur Kasrı ziyaret saatlerinde değişikliğe gidiyor. 16 Eylül 2024'ten itibaren geçerli olacak değişikliğe göre Ihlamur Kasrı saat 18.00'de ziyarete kapatılacak. Ihlamur Kasrı bahçeleri yaz sezonunda Cuma, Cumartesi ve Pazar günleri saat 22:00’ye kadar ziyaret edilebiliyordu. Ihlamur Kasrı sabah açılış saati ise 09.00. Ihlamur Kasrı Pazartesi günleri hariç haftanın her günü ziyarete açık.

Ihlamur Kasrı nerede?
Ihlamur Kasrı, Beşiktaş ve Nişantaşı arasındaki vadide yer alan Ihlamur Mesiresi'ndeki kasırdır. Ihlamur Kasrı'nın adresi şöyle: Türkali Mah. Hakkı Yeten Cad. No:1
Ihlamur Kasırları, Beşiktaş/İstanbul

Ihlamur kasrı tarihi
Sultan Abdülmecid döneminde 1849-1855 yılları arasında yaptırıla Ihlamur Kasrında padişahların yabancı devlet adamlarını, şairleri, yazarları ve çeşitli sanatkarları da ağırladığı biliniyor. Mimarisi ve doğal güzelliğiyle dikkatleri çeken kasır, Osmanlı döneminde özellikle Lale Devri'nden sonra etkili olan Barok ve Ampir süsleme geleneğinin de bir örneği olma özelliğini taşıyor. Sonraki yıllarda padişah ve ailesinin gezileri için uğrak yeri olmaya devam eden Ihlamur Kasırları, Cumhuriyet’in ilanından sonra Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından 1951’de İstanbul Belediyesi’nin kullanımına verilmiş ve “Tanzimat Müzesi” olarak düzenlenmiş. 1966’da Millî Saraylara devredilen yapılar, özgün eşyaları ve tamamlanan bahçe düzenlemesiyle birlikte 1985’te müze-saray olarak ziyarete açılmış. Ihlamur Kasırları bünyesindeki Merasim Köşkü, Sultan Abdülmecid’in resmî kullanımına ve törenlere; Maiyet Köşkü ise Sultan’ın maiyeti ve haremine ayrılmış. Birer biniş kasrı, yani Sultan’ın günübirlik dinlenme mekânı olan kasırlar, aynı zamanda diplomatik misafirlerin ağırlandığı yer olarak da önem taşımış. Merasim Köşkü, giriş salonu ile salonun iki yanındaki birer odası, ön cephesindeki dönemin beğenisine uygun Barok çizgiler taşıyan merdiveni, ilginç ve hareketli kabartmalarıyla çarpıcı bir mimarlığa sahip.