Doğunun en ihtişamlı yapılarından biri olan Ağrı'daki osmanlı yadidarı İshak Paşa Sarayı UNESCO'nun Dünya Miras Geçici Listesi'nde yer alıyor. İshak Paşa sarayı her yıl yüzbinlerce yerli ve yabancı ziyaretçiyi çekiyor. İshak Paşa Sarayı 2023'te 213 bin yerli ve yabancı ziyaretçi ağırladı.
İshak Paşa sarayı nerede?
İshak Paşa Sarayı Ağrı Doğubeyazıt İlçesi'nin 5 km doğusunda, bir dağın yamacındaki tepe üzerinde yer alıyor. İshak Paşa Sarayı Doğubeyazıt Yukarı Tavla Köyü yakınında yer alıyor.
İshakpaşa Sarayı hikayesi
Saraydan öte bir külliyeyi andıran İshak Paşa Sarayı Osmanlı İmparatorluğu'nun Lale Devri’ndeki son büyük anıt yapısı olarak biliniyor. İshak Paşa Sarayı'nın 18. yüzyıl Osmanlı mimarisinin en belirgin ve seçkin örneklerinden olduğu kadar, sanat tarihi yönünden de değeri büyük. İshak Paşa Sarayının Harem Dairesi Takkapı kitabesine göre yapılış tarihi Hicri 1199, Miladî 1784. Saray Osmanlı, Fars ve Selçuklu uygarlığının mimari üslubunu bünyesinde toplayan bir özellik taşıyor. Cildıroğullarından II. İshak Paşa ile Çolak Abdi Paşa'ca 1685'te yaptırılan saraya, 1784'te son şekil verilmiş. İshak Paşa Sarayı'nın yerleşkesinde cami, odalar, surlar, türbe, iç ve dış avlular, divan ile harem salonları yer alıyor. Mimari yapısında Osmanlı, Selçuklu ile Barok ve Rokoko mimarilerinden izler taşıyan saray, duvarlarındaki süslemeleriyle ziyaretçileri geçmişe yolculuğa çıkarıyor.İshak Paşa Sarayı giriş ücreti 2024
İshak Paşa Sarayı giriş ücreti 2024 yılında yabancı ziyaretçiler için güncellendi. Yabancı ziyaretiler için İshak Paşa Sarayı giriş ücreti 3 euro. Yerli ziyaretçiler tarafından İshak Paşa Sarayı müze kart ile ücretsiz ziyaret edilebiliyor. Müze kart ücreti 2024 yılında da 60 lira olarak belirlendi. Müze kart ile Kültür ve Turizm Bakanlığı'na bağlı 300'ü aşkın müze 1 yıl boyunca ücretsiz ziyaret edilebiliyor.