İÇDAŞ A.Ş. ana sponsorluğunda, Parion Antik Kenti kazılarının 20. yıl dönümü, geniş bir katılımla kutlandı. Tören, antik kent gezisi ile başladı ve Odeon'da yapılan açılış konuşmaları ile müzik dinletisiyle devam etti. Etkinlik, bir kokteyl ile son buldu. 
Parion Antik Kenti, Çanakkale ilinin Biga ilçesine bağlı Kemer köyü sınırları içinde yer alıyor. Parion Antik Kenti Marmara Denizi kıyısında, Biga ilçe merkezine yaklaşık 30 kilometre uzaklıkta bulunuyor. Parion, tarihi ve arkeolojik zenginlikleriyle dikkat çeken önemli bir antik yerleşim.
Parion, MÖ 709 yılında kurulmuş olup, antik dönemde önemli bir liman kenti olarak biliniyor. Kentin isminin, Troya Savaşı’nın önemli figürlerinden biri olan Kral Priamos’un oğlu Paris’ten geldiği rivayet edilir. Paris’in çocukluğunu ve gençliğini burada geçirdiği söylenir. Büyük İskender’in Persler’e karşı kazandığı zaferin ardından Parion, Hellenistik dönemde önemli bir merkez haline gelmiş. Daha sonra Bergama Krallığı ve Roma İmparatorluğu’nun egemenliği altına girmiş. Roma döneminde, Parion önemli bir ticaret ve kültür merkezi olmuş. Bizans döneminde Parion, önemli bir piskoposluk merkezi olarak varlığını sürdürmüş. Bu dönemde kent, dini ve ticari faaliyetlerin merkezi olmuş. Parion’da yapılan arkeolojik kazılar, kentin zengin tarihini ortaya çıkardı. 2005 yılında başlayan kazılarda, antik kent yerleşim izlerine rastlandı ve nekropol alanı kısmen ortaya çıkarıldı. 2012 yılında yapılan kazılarda ise, MS 2. yüzyıla ait olduğu düşünülen tanrıça Artemis’in heykeli bulundu.

Parion Antik Kenti nerede?
Parion Antik Kenti, Çanakkale ilinin Biga ilçesine bağlı Kemer köyü sınırları içinde yer alıyor. Parion Antik Kenti Marmara Denizi kıyısında, Biga ilçe merkezine yaklaşık 30 kilometre uzaklıkta bulunuyor. Parion, tarihi ve arkeolojik zenginlikleriyle dikkat çeken önemli bir antik yerleşim.

Parion Antik Kenti hikayesi!
Parion, tarihi ve arkeolojik zenginlikleriyle dikkat çeken önemli bir antik yerleşim.Parion, MÖ 709 yılında kurulmuş olup, antik dönemde önemli bir liman kenti olarak biliniyor. Kentin isminin, Troya Savaşı’nın önemli figürlerinden biri olan Kral Priamos’un oğlu Paris’ten geldiği rivayet edilir. Paris’in çocukluğunu ve gençliğini burada geçirdiği söylenir. Büyük İskender’in Persler’e karşı kazandığı zaferin ardından Parion, Hellenistik dönemde önemli bir merkez haline gelmiş. Daha sonra Bergama Krallığı ve Roma İmparatorluğu’nun egemenliği altına girmiş. Roma döneminde, Parion önemli bir ticaret ve kültür merkezi olmuş. Bizans döneminde Parion, önemli bir piskoposluk merkezi olarak varlığını sürdürmüş. Bu dönemde kent, dini ve ticari faaliyetlerin merkezi olmuş. Parion’da yapılan arkeolojik kazılar, kentin zengin tarihini ortaya çıkardı. 2005 yılında başlayan kazılarda, antik kent yerleşim izlerine rastlandı ve nekropol alanı kısmen ortaya çıkarıldı. 2012 yılında yapılan kazılarda ise, MS 2. yüzyıla ait olduğu düşünülen tanrıça Artemis’in heykeli bulundu.