UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'nde yer alan Sümela Manastırı, uzun süreli restorasyon ve kaya ıslahı çalışmalarının ardından kapalı odaların da bir bölümünün açılmasıyla ziyaretçi akınına uğramaya başlamıştı. 





Sümela manastırı yıllık turist sayısı
Sümela manastırının yıllık turist sayısı her geçen yıl artıyor. 2023'te yaklaşık 451 bin yerli ve yabancı ziyaretçi ağırlayan Sümela Manastırı 2024'ün ilk 4 ayında ziyaretçi sayısını yüzde 25 artırdı.Sümela Manastırı nerede?
Sümela Manastırı, Türkiye'nin Karadeniz bölgesinde bulunan en ünlü manastırlardan biri. Trabzon'a bağlı Maçka ilçesi sınırlarında yer alan Sümela Manastırı Altındere Vadisi’ndeki Karadağ’ın yamacında sarp bir kayalığa inşa edilmiş. Doğal güzellikleriyle de benzersiz bir deneyim sunuyor. Sümela Manastırı adresi şöyle: Altındere Mahallesi, Altındere Vadisi, 61750. Sümela manastırı iletişim bilgileri ise şöyle: 0 462 531 10 64
Sümela Manastırı tarihi
Trabzon’un Maçka İlçesi’ndeki Sümela Manastırı, Altındere Vadisi’ndeki Karadağ’ın yamacında sarp bir kayalığa inşa edilmiş Dağa yapışmış gibi görünen manastır, yaslandığı doğanın güzelliğiyle nefes keser. Tam adı Panagia Sumela (Sümela Meryemi) veya Theotokos Sumela ancak “Meryem Ana” diye de biliniyor. Denizden 1150, vadiden 300 metre yüksekteki bu Rum Ortodoks manastır ve kilise kompleksi, UNESCO “Dünya Kültür Mirası Geçici Listesi”nde yer alıyor. Bölgenin en önemli manastırı Sümela, keşiş yetiştiren bir okuldu. Mucize gerçekleştirdiğine inanılan bir ikona muhafaza ettiği çok kutsaldı. Adını Yunanca’da “siyah” anlamındaki “melas”dan aldığı sanılıyor, zira Karadağ’ın eski ismi da Mela. “Stou Mela” ise “Mela’daki” demek. Karadeniz Rumlarının en önemli hac yeri olan şifalı ayazmasıyla ünlü Sümela, her yıl yüz binlerce ziyaretçi ağırlıyor. Eylül 2015’te başlayan yaklaşık 3,5 yıl süren restorasyon ve çevre düzenlemesinde su kemerleri ve manastıra çıkan merdivenler kullanılır hale getirildi. Yaklaşık 4 bin ton kaya temizlendi ve 300 metrelik yürüyüş yolu düzenlendi. Ayrıca “Cennet ve Cehennem” ve “Ölüm ve Yaşam” tasvirli fresklerin olduğu gizli geçitle ulaşılan bir şapelin yanı sıra, “Çile Odası” ve ileri karakol görevi yapan “Gözetleme Şapeli” de ortaya çıkarıldı.
Sümela Manastırı giriş ücreti 2024
Sümela manastırı giriş ücreti 2024 yılında yabancı ziyaretçiler için güncellendi. Buna göre yabancı ziyaretçiler için Sümela Manastırı giriş ücreti 2024 yılında 20 euro olarak belirlendi.
Sümela Manastırı müze kart geçerli mi 2024?
Sümela manastırını ziyaret etmeyi planlayan yerli ziyaretçiler Sümela manastırında müze kartın geçip geçmediğini merak ediyor. Yerli ziyaretçiler için Sümela manastırında müzekart geçerli. Yerli ziyaretçiler 60 liraya alabilecekleri müzekart ile Kültür ve Turizm Bakanlığına bağlı 300'ün üzerindeki müzeyi 1 yıl boyunca ücretsiz ziyaret edebiliyor.