
Troya müzesi ziyaretçi sayısının yıl sonuna kadar 500 bini bulması bekleniyor
Troya Müze Müdürü Rıdvan Gölcük " 2020, 2021, 2022 ve 2023 bunların hepsini dahil ettiğimizde 2024 yılı bizim için bir rekor şekilde devam ediyor. Ağustos ayına kadar ise Troya Ören Yeri ve Troya Müzesi toplamda hemen hemen 400 bin kişilik bir ziyaretçi sayısını yakaladı. İkisinin toplamı çok yakın zamanda 500 bini bulacak. Yıl sonuna doğru da toplam ziyaretçi rekorunu yakalamış olacağız." dedi.Troya Müzesi nerede ?
Troya Müzesi, Çanakkale Merkez İlçesi’ne bağlı Tevfikiye Köyü sınırları içinde bulunuyor. Troya Müzesi UNESCO’nun 1998 yılında Dünya Kültür Mirası Listesi’ne aldığı, Troya antik kenti girişinde yer alıyor. Troya müzesi 3.000 metrekare sergi salonu, 11 bin 200 meterkare kapalı alana sahip. İnşasına 2013 yılında başlanılan Troya Müzesi 2018 yılı Ekim ayında kapılarını ziyaretçilere açtı. Troya müzesi adres şöyle: Merkez İlçe, Tevfikiye Köyü, Truva 6 sokak No:12Troya Müzesi hakkında bilgi
Çanakkale müze ziyareti rampadan inerken başlayor. Rampanın duvarlarında bulunan nişlerde Troya’nın farklı katmanları; mezar taşları, büyük boy heykeller, sahne canlandırmaları ve büyük boy fotoğraflarla anlatılıyor. Müzenin giriş alanı olan, Troas ve çevresini konu alan sirkülasyon bandında ise devam eden sergi katları öncesinde ziyaretçiye bir oryantasyon sağlamak amacıyla arkeoloji bilimi; arkeolojik ve arkeometrik tarihleme yöntemleri, “neolitik, kalkolitik, tunç çağı, demir çağı, höyük, restorasyon, konservasyon” gibi terimler şemalar, çizimler, metinler ve interaktif yöntemlerle aktarılıyor. Eserler taş (mermer), heykel, lahit, yazıt, sunak, mil taşı, paleolitik balta ve kesiciler vb., pişmiş toprak seramikler, metal kaplar; altınlar, silahlar, sikkeler, kemik obje ve aletler, cam bilezikler, süs eşyaları, bardak, koku şişeleri, gözyaşı şişelerinden vb. oluşmaktadır. Müze bahçesinde, peyzaj ile birlikte taş eserler de, lahit, sütun, steller, sütun başlıkları vb. bütünlük oluşturacak şekilde sergileniyor. Müzede ayrıca görsel grafik tasarımlarla birlikte diorama (anın veya hikâyenin ışık oyunlarının da yardımıyla üç boyutlu olarak modellenmesi) dokunmatik ekran ve animasyonlarla sergi ile anlatımları yapılıyor. “Çanakkale Arkeoloji Müzesi” içindeki tüm eserler taşınmış olup “Troya Müzesi” olarak 18 Mart 2019'da tarihinde resmi olarak açıldı.